SPREADSHEET DEADSHEET

Regnearkenes æra har vært lang og spennende. Før ble ingeniørene matet med ruteark, gjennomslagspapir, penn og tusj. Regnearkene gjorde det mulig å regne mye, raskt, samt lage visualiseringer i samme slengen. Data analysen ble også født, med sammenligning av mange datapunkter i rader og celler.

Posted 03.06.2020 10:29 by Magnus Tvedt
08 shoulders of giants

Men nå har regnearkene blitt et problem for bedriftene. De ønsker å vokse inn i en digtal hverdag, men har trent opp alle sine ingeniører til å bunkre opp med regneark for enhver anledning, rutine- og spesialoppdrag løses med et regneark.

Domeneplatformene gjør sitt inntog i mange industrier, de samler historiske data, automatiserer beregninger og tilrettelegger for deling og samhandling.

Gjennom mange år har selskapene dyrket ingeniørens rolle, og lagt analyse, beregninger, rapportering og ikke minst kvalitetskontroll på skuldrene. Ingeniørenes verktøy, regnearket, har tatt på seg alle rollene.

Alle har laget avanserte regneark som løser alle bedriftens problemer, for å se at de slutter å virke når de deles med andre av tekniske eller politiske grunner.

I en bedriftskultur bygget rundt regneark blir nettopp disse målestokken for ingeniørarbeidet. Hva kan du regne på? Da blir det også regnearkene en personlig valuta. Svar får du gjerne, men ikke regnearket.

Når vi går hjem kommer vi i delingsmodus, tenker at barna bør gjøre mer prosjektarbeid og lære seg å finne og dele informasjon, heller enn å søke. Vi ser at ideene våre kan spre seg uendelig raskt på youtube eller facebook, og vi oppsøker kunnskap fra andre som har samme interesser som oss.

Når platformene kommer inn, og regnearkene går ut, vil vi oppleve samme gleden med informasjonsdeling som vi opplever utenfor kontoret.

Les mer om endringer med moderne arbeidsprosesser i artikkelen jeg har skrevet for SPE FirstShare this